"" LifestyleSem.Blogspot.Ro: Greșeli pe internet

vineri, 8 aprilie 2016

Greșeli pe internet

Bună!
Acest articol este destinat bloggerilor, dar și celor care scriu foarte des.
Cât de importantă este limba română pentru voi?  În urma facultății m-am ales cu un puternic spirit al obsevației, în special în ceea ce vizează  gramatica, ortografia și punctuația limbii române(modul în care un text este scris).
                  Norocul stă pe vârful limbii tale şi limba ta îţi câştigă prieteni. Eşti condamnat din cauza limbii şi tot limba ta te bagă-n groapă.


Avem o limbă atât de frumoasă și unică în felul ei... Pentru mine este o mândrie că poporul nostru are propria limbă și nu  vorbim aceeași limbă ca alții.
Pentru că citesc multe texte online scrise greșit de oameni bine intenționați, azi mi-am propus să atrag atenția asupra câtorva greșeli care pe mine mă fac să nu mai intru pe siteul/blogul  cu pricina pentru că am impresia că în spate se află un om slab pregătit și nu aș avea ce învăța de acolo.
Nu voi da exemple de pe siteurile respective pentru că nu vreau ca articolul să fie rău interpretat. Ideea este să luăm cu toții aminte și să scriem mai corect.
  •    O primă greșeală ar fi scrisul în enunțuri interminabile. Sunt convinsă că ați văzut și voi idei care se întind pe câteva rânduri fără prea multe semne de punctuație.  Ba mai rău de atât, se trece de la o idee la alta fără a termina cu punct propoziția anterioară. Sfatul meu este să scrieți în propoziții mai scurte pentru a fi mai bine înțeleși.
  •          Cuvintele scrise greșit reprezintă o altă problemă. De ce să scrii dragelor când te adresezi unor fete? În ce carte care se respectă  ai văzut forma aceasta?  Nu este greu să intri pe dex online și să cauți varianta corectă. O să vezi cu stupoare că varianta corectă este dragilor, iar ceea ce scriai la început este un soi de mașinărie.
  •       Doar după virgulă punem spațiu, nu și înainte!
  •       Bună draga mea! Bună fetelor! Bună dragile mele!-GREȘIT!!! După bună punem virgulă când ne adresăm cuiva.
Dacă tot vrem să transmitem ceva, haideți să o facem cât mai corect și să nu fim cei care promovează limba română scrisă greșit pe internet.
Dacă și pe voi vă sâcâie greșelile de pe siteurile citite de voi, lăsați-mi un comentariu să vedem ce alte greșeli mai fac micii scriitori internauți.

XOXO

12 comentarii:

  1. pe aia cu ”dragelor” și eu am făcut-o de multe ori. Am corectat-o când am aflat că e greșit dar sunt sigură că mai am și alte greșeli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca avem greșeli aproape toti. Important este sa le corectam. Xoxo

      Ștergere
  2. Este adevarat ca fiecare are scaparea lui si se intampla sa mai gresesti. Daca greseala persista atunci este o problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Este o problema cand scrii fara sa iti pese daca e corect sau nu. Xoxo

      Ștergere
  3. Sa nu zici ca la mine ai facut greseli?! Ma poti trage de urechi daca vezi ceva. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Am observant ca multa lume foloseste un fel de a scrie care mie mi se pare ciudat. Dupa ce pui punct la o propozitie, nu se lasa spatiu cand incepi iar sa scrii? Deci, cum e corect?
    Dau aici un exemplu:
    Am o floare. Ea creste frumos.
    sau
    Am o floare.Ea creste frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca se lasa spațiu. De asemenea, eu am observat ca multi lasa spatiu si înainte de semnul de punctuatie: "Am o floare ." Oribil!

      Ștergere
  5. Eu nu pot sa critic, fiindca ma simt cu musca pe caciula :) Dar mi se intampla sa imi citesc posturile mai vechi si sa le editez.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu vorbesc, scriu si gandesc in trei limbi (romana, rusa, engleza) si mereu incerc sa caut varianta corecta (cand nu-s sigura) atunci cand scriu, dar si asa se mai intampla sa fac greseli.

    Mi-a placut postarea aceasta :) Sa ai un weekend minunat! Liuba x

    RăspundețiȘtergere